Mark Sluiter sluit stadsdichterschap af

Meppel – Stadsdichter Mark Sluiter heeft zijn twee jaar durende aanstellingsperiode dinsdagmiddag afgesloten met een poëziemiddag in ’t Anker van Zorggroep Noorderboog. Hij is lid van de raad van toezicht en vond het een goede gedachte zijn stadsdichterschap af te ronden met het thema ‘poëzie en ouderen’.

In de ontmoetingsruimte stonden op verschillende tafels ingelijste gedichten. Ook konden bewoners een keuze maken over door henzelf voor te dragen gedichten. Ria Westerhuis, als jurylid betrokken bij de benoeming van de Meppeler stadsdichter, was gast en las uit eigen werk voor.

Ook een aantal bewoners van ’t Anker declameerde een gedicht. Mevrouw Janke Douma (94) ging er eens goed voor staan en las met heldere stem het gedicht ‘Gevoelens’ voor. Paulus Hoekema (87) liet blijken jarenlang in het onderwijs te hebben gewerkt. Zijn stem klonk luid en duidelijk. Aspiraties om Mark Sluiter op te volgen, heeft hij echter niet. Dat liet ook de heer Johan van Ooijen (86) weten alvorens hij het gedicht ‘Vlinder’ met gedragen stem voordroeg.

Grote Kerk

Mark Sluiter is de derde stadsdichter na Hayat Ezzeroili en Gerrit Barbee. Van Hayat is een gedicht op een gevel aangebracht ter herinnering aan de periode waarin zij belangrijke gebeurtenissen vergezeld liet gaan door een gedicht van haar hand.

Het laatste publieke optreden van stadsdichter Mark Sluiter was tijdens het Herdenkingsconcert op 4 mei in de Grote Kerk. Daarin dichtte hij onder meer: https://www.mark-sluiter.nl/gedichten/dulce-et-decorum-est-pro-patria-mori/

Fundament

Volgens Mark Sluiter ligt er nu in Meppel een hecht fundament onder het stadsdichterschap. Binnenkort verschijnt een oproep in de media om voordrachten in te leveren bij de jury, waarvan de scheidende stadsdichter voorzitter is. Andere leden zijn onder anderen Dick Jakobs die de organisatie op zich neemt, wethouder Henk ten Hulscher en Ria Westerhuis.

Kandidaten moeten op een voordrachtsavond in de loop van juli in de Cultuursalon aan de Woldstraat twee eigen gedichten voordragen. Daarna maakt de jury een keuze over de opvolging van Mark Sluiter.

Hij heeft in de afgelopen twee jaar 25 gedichten gemaakt waarvan een aantal is geplaatst in de Meppeler Courant. Van jongs af aan heeft hij een sterke band met poëzie. ‘Mijn ouders komen beiden uit het onderwijs en wisten zoveel gedichten uit het hoofd voor te dragen. Dat gebeurt tegenwoordig nog maar zelden.’

Nadat Ria Westerhuis in de streektaal van de Reest een prachtige ode had voorgelezen over de schoonheid van deze meanderende rivier kon Mark Sluiter niet achterblijven. Ook hij betuigde welsprekend zijn grote liefde voor deze rustieke grensrivier tussen Drenthe en Overijssel. Een bewoner stak bewonderend zijn duim omhoog. Daarna bracht Ria Westerhuis haar gehoor terug naar haar jeugd en zweefde in gedachten naar de kleine, maar knusse ouderlijke boerderij in Oud-Avereest. Als het ’s nachts onweerde, schaarde het gezin zich rond de keukentafel met daarop een brandende olielamp, de geldkistjes op tafel, terwijl de jassen gereed lagen om ijlings te vertrekken. Het gezin wachtte in stilte tot het onweer voorbij was en ‘de bozige wind die roffelend de pannen van de daken had geschoven, was gaan liggen.’

Ook Annie M.G. Schmidt kwam nog even langs. Bewoners schudden hun schroom definitief van zich af. ’t Anker houdt van gedichten die de bewoners dichter bij elkaar brengen. Mark Sluiter glunderde van oor tot oor. Deze middag was het hoogtepunt van zijn stadsdichterschap.